Как се рисува море

 

Как се рисува 

Рисуване онлайн (прочетете повече)

Морските пейзажи са много увлекателна тема в пейзажната живопис. Има много маслени картини с изображение на морето и всички тези картини са много различни.

Художниците, в зависимост от творческите задачи, изобразяват морето в различни състояния.

Понякога това е буря, картини с разбушувало се море, но по-често това са красиви морски пейзажи, с морски вълни и романтична природа. 

 

Как да нарисуваме море

Темата на нашия урок са бързи ескизи от натура, а именно – морският пейзаж. От този урок ще научите как да рисувате морето и корабите в техниката на бързия акварел.

За целта избрахме живописно място –красив пристан във Варна с различни интересни елементи, кораби. И ние имаме няколко минути да нарисуваме набързо всичко с молив.

Избираме най-интересното място. Ако рисувате пейзаж. Повечето започват от прокарването на линията на хоризонта. Това не трябва да се прави, тъй като в нашия случай линията на хоризонта е второстепенна част, а най-важната е обектът, който ще ни е интересно да нарисуваме.

В нашияслучай най-интересно е да рисуваме красивия далечен бряг, линията на водата и корабите, които стоят на морското пристанище. Те са много живописни и имат красива форма. Не е задължително да рисуваме всички кораби, които се виждат. Може да нарисуваме само онези, които са най-интересни.

Набелязваме си някои примерни силуети на кораби, разполагаме ги, показваме бреговата линия и далечния бряг. След това можем да обрисуваме рисунката по-подробно. Показваме по-подробно линията на гората на далечния бряг, уточняваме формата на корабите. Примерно, централният кораб ми изглежда най-красив.

Изобразяваме дребните детайли на кораба, като захванем молива по-удобно за работа върху дребни елементи. Показваме красивата корабна архитектура. Например, виждаме морския фар, който също можем да покажем върху рисунката си. Това ще придаде романтичност на пейзажния жанр и като цяло на архитектурата на морския сюжет.

Обрисуваме постройките на заден план – това са елементите на причала. На причала стои още един кораб с красива форма. Уточняваме силуета му и някои детайли на корабното оборудване.

По-нататък преминаваме към обрисуването на предния план, където показваме красиви големи вълни, които стават по-малки с приближаването им към корабите и се превръщат в живописни потрепвания на водата.

Тъй като правим ескиз с молив, то можем да придадем малко тон, като обрисуваме елементите на композицията така, че да се получи силуетна рисунка. Нанасяме щрихи, за да придобият обектите формата на петно и да се четат по-добре в композиционно отношение. Също така обрисуваме по-ярко морските вълни на предния план на нашето варненско пристанище.

По-нататък преминаваме непосредствено към рисуването на морския пейзаж с акварел.

Класически започваме изпълнението на рисунка в пейзажен жанр от небето. Именно от това какъв тон ще изберем за небето зависи общото състояние и атмосфера на цялата картина. Много е полезно преди началото на работата да покрием целия лист с вода с оттенък охраи после в него да въвеждаме някакви други цветове. Така например, охрата ще се смесва със синия цвят на небето и ще придава по-благородни оттенъци. Ако имаме предвид, че оттенъкът охра винаги присъства в дневната светлина, то това е именно онова, което ни е нужно за този морски пейзаж. След като сме въвели синия цвят, може да вземем още малко охра, за да постигнем малко по-стоманените оттенъци, които днес присъстват в нашето небе.

Виждаме, че получаваме необходимия ни цвят направо върху листа. Това е по-интересен похват, отколкото смесването на цветовете върху палитра. То ест при смесването на цветовете направо върху листа ние получаваме по-смела и интересна цветова гама. При смесването на цветове върху палитрата цветът се получава по-локален и еднообразен. При работа с цвят върху листа ние можем да създаваме по-естествен преход в цветовете, което прави творбата ни по-интересна в това отношение.

Добавяме няколко отблясъка в небето като по този начин създаваме облаци и завършваме творбата си с цветово решение на небето.

По-нататък преминаваме към изобразяването на далечния план. Като практически оставаме в избраната от нас цветова гама, но по-плътна по тон, ние рисуваме далечния бряг. Показваме присъстващите там различни постройки, къщички, като на тяхно място оставяме хартията бяла. По този начин имитираме някакво селище, което е разположено на далечния бряг на нашия пристан.

Далечният план е достатъчно еднообразен, но въпреки това можем да се опитаме да усетим някакви други различни оттенъци и да ги добавим към нашия морски пейзаж. Въвеждаме в нашия основен цвят по-виолетови оттенъци или по-сини за различните ъгълчета на противоположния бряг, което всъщност съответства на действителността, ако внимателно се вгледаме в тези брегове, макар и да не е толкова очевидно. То ест колкото повече цветове вкараме в нашата творба, толкова по-интересен ще бъде пейзажът. С това приключваме работата по задния план и преминаваме към основното.

Днес е красив мрачен ден, който може да бъде направен във всяка тоналност и всяка цветова гама. За нашия морски пейзаж избираме оттенъци в охра, които присъстват навсякъде в краските на този ден. Предлагаме в нашата рисунка не просто да предадем сивите цветове на ежедневието, които са очевидни за окото ни, а да се опитаме в работата ни с акварел да ги подсилим с допълнителни оттенъци, т.е. да го направим така, както правят импресионистите, създавайки пейзаж с подсилване на цвета. Този ход позволява да се създадат много интересни творби и въпреки мрачния ден да не превърнем рисунката в гризайл, който както знаем е много интересн по графика, но не представлява никакъв интерес в цветово отношение.

Итака, започнали сме работата оттам, че сме покрили целия лист с охра и сега вкарваме в него тъмните цветове, като рисуваме върху влажно, имитирайки лекото преливане на вълните. На места листът изсъхва, ние отново го навлажняваме и продължаваме да работим.

Нас ни интересува лекото полюшване на водната повърхност и ние трябва да го отразим в нашия морски пейзаж. Синият цвят се смесва с охрата и създава илюзията на зеленикаво, което присъства в цветовете на нашия залив, морския пристан във Варна. Обработваме с леки движения вълните на преден план, като правим преливането им една в друга по-изразително чрез добавянето на оттенъци и полутонове. Боята изсъхва и нашите минавания с четката стават по-ясно очертани. Основните цветове в нашата творба с акварел са охра и различните оттенъци на синьото. С тяхна помощ можем да постигнем всеки оттенък и цвят в работата ни по пейзажа на морето, избран в мрачен ден. Колкото повече се приближаваме към линията на хоризонта, толкова по-слабо изразено е полюшването на водата, а вълните започват да изчезват. Обаче на преден план много красиво се вижда играта на вълните, преливането на водата, които задължително показваме. Именно тези преливания и вълни създават у зрителя илюзията за морско пространство.

Ние се придвижваме от предния план по-нагоре към линията на хоризонта, където вълните практически не се виждат. При това в средната част на нашия лист хартията вече е поизсъхнала и ако искаме да продължим да работим върху нея, отново намокряме листа, като с широко движение на четката навлажняваме нужния ни участък с обикновена прозрачна водичка. Това се прави, за да не станат мацванията ни с четката резки и да си останем в техниката на класическия акварел върху влажна хартия.

       Продолжаваме да рисуваме водата, при което нашите нанасяния на боята продължават плавно да се разтичат, като вече имитират вълни в далечината.

Може на преден план още повече да усилим вълните, като въведем по-контрастни нанасяния на боя. Това се прави най-накрая, когато всички планове са определени – от далечния до предния.

На нас ни остава да проработим центъра на рисунката ни. Да подчертаем линията на причала и да започнем да го рисуваме. Още малко ще затъмним предния план и при това помним, че при изсъхването акварелът става по-светъл. Затова когато рисуваме не е нужно да се страхуваме да прекалим с цвета, тъй като при изсъхването цветът ще стане по-нежен. Разбира се, това важи, ако не нанасяте върху листа суха боя.

Работим над центъра на нашия морски пейзаж. Показваме по-ярките участъци на корабите, обрисуваме видимите за нас детайли.

По този начин централната част на рисунката придобива необходимата сочност и красиво контрастира с достатъчно еднообразния фон. С това се постига неповторим колорит на морския пейзаж в този мрачен ден във Варна.

 

По време на работата върху картината с изображение на морски пейзаж, художникът през цялото време гледа истинските вълни и се старае да ги нарисува на своята картина така, че максимално да приличат на истинските в природата.

Изображението на море и морска вълна на ръчно направена рисунка е винаги съвременен и стилен елемент за декора на всеки интериор.

Картините с море винаги изглеждат много красиво и са истинско украшение за всеки дом, обществен интериор или апартамент.

  

arteducation.bg@gmail.com

Уроци се провеждат 

 в центъра на Варна, на 3 минути пеша от Катедралния събор! булевард Мария Луиза, 3-А

 

         Следвам за нас

                  

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Рисунки върху стени в интериора

  Ние не само преподаваме уроци по рисуване и живопис! Ние създаваме художествено рисунки върху стени в интериора! Вижте нашите работи по стенописи тук!

  murals

  Нова услуга на курсове във Варна

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Курсове по рисуване

  Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! 

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.