20150503 231022

Светлина и сянка

В тази статия ще поговорим за това как се разпространява светлината върху предметите и какво трябва да знае начинаещият художник преди да започне работа върху постановката.

Трябва още в началото да разделите предмета на две зони. Едната се нарича петно на светлината, а другата – петно на сянката. Важно е и двете зони да са ясно разграничими. Когато погледнете как се разпространява светлината по предмета, трябва да запомните следната градацие: светлина – полусянка – сянка – рефлекс. Това е основното разделяне по тон вътре в предмета. Трябва да добавим и че съществува т.нар. полусветлина. Това е леко затъмнение в светлинното петно, близо до периферията на предмета, тъй като най-светлата точка е една, а именно онази, върху която светлината пада най-силно и ъгълът на падане е най-пряк. По-нататък лъчът светлина се плъзва, ъгълът се увеличава и, съответно, намалява степента на осветеност на предмета. Именно тази светлина ние наричаме полусветлина.

Най-осветената точка при блестящите предмети се нарича блик. Понякога бликовете се появяват, когато в предмета се отразяват други източници на светлина. В този случай те са много, но най-яркият от тях е този, който отразява основния източник на светлина.

И така в петното на светлината се намират светлината, полусветлината и бликът.

В петното на сянката се намират собствената сянка на предмета, полусянката и рефлексът.

20150503 231119Рефлексът е отразената в предмета свитлина от други предмети.

Изобразяването на рефлекса е изключително важно за придаването на обем на който и да е обект в рисуването или живописта. Липсата му кара изображението да изглежда плоско.

Въпреки че рефлексът не винаги се вижда, художникът трябва да умее да го отличава и задължително да знае как да го изобрази в творбата си. Много начинаещи художници просто не знаят за съществуването му, поради което обектите им губят обема си.

Сянката на предмета се поделя на два вида – падаща и собствена.

Собствената сянка е винаги свързана с падащата и постепенно преминава в нея. Двете заедно образуват петното на сянката на предмета. Най-тъмното място винаги се намира в падащата сянка под предмета там, където тя излиза от него. На това място сянката граничи със светлината и става подчертано рязка. Колкото повече се отдалечава от предмета, толкова по-бледа става сянката, а понякога дори съвсем изчезва.

 

 


Други Уроци за начинаещи художници

+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

гр. Варна, бул. Мария Луиза 3-А

 

Курсове по рисуване

Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! +359 87 7223923‬‬. 

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Нова услуга в нашата художествено училище във Варна

  графика

   

  dro

  графика

   

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Нашите партньори

  Нашите учебни програми за деца

  В детската група се приемат деца над шестгодишна възраст.

  Повече за детските групи

  001

  Нашите учебни програми за възрастни

  В групата за възрастни се приемат всички желаещи без възрастови ограничения.

  Повече за групата за възрастни

  002

  За нашата художествена академия

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.