Рисуване с акрилни бои, живопис с акрил.

Най-разпространените са гваш и акварел, с тях човек се запознава в ранното си детство. Маслените бои изискват по-уважително отношение към себе си, нанасят се плътно върху платното на няколко непрозрачни слоя и съхнат много дълго. 

А има такива бои, които съчетават в себе си лекотата на използването на гваша и маслената плътност на „сериозните“ бои. Тези бои се разтварят с вода, бързо съхнат, което позволява да се нанасят слой след слой без да рискуваме да развалим рисунката, а след изсъхването не изсветляват и не променят цвета си. Нещо повече – те са водоустойчиви (след като изсъхнат, разбира се) и напълно хипоалергични! Това са течните акрилни бои.

Разбира се, след проведен ремонт, много от вас вече знаят какви са свойствата на акрила и са наясно, че този полимер леко лягат върху дърво и стъкло, плат и мазилка, затова какво остава за платната и картона! Също така вие знаете, че освен устойчивостта им на атмосферните условия, с акрилните бои могат да се създават обеми, затова много художници използват акрила за рисуване на обемни картини, за да им придадат скулптурна релефност върху плоско платно.

Трябва да кажем, че работата с акрил позволява използването както на традиционни похвати в живописта, така и на различни модернистични „нещица“, позволява смесването на стилове и техники, което ще направи картините ви по-интересни и емоционални. Но и акрилните бои си имат своите особености, с тях също трябва да се знае как да се работи.


Както и всяка друга техника, и акрилът си има своите особености.

При работа с акрил могат да се използват различни техники и успешно да се съчетават в една картина. Като цяло картина, нарисувана с акрилни бои, може да не се отличава по нищо от акварелна или маслена. Случва се също определена картина да има свое собствено уникално и неповторимо предаване на цветовете, което да е практически невъзможно да се повтори в друга техника.


Не е сложно да се научи човек как да рисува с акрил, особено ако вече е добре запознат с маслото или акварела. Но трябва да се има предвид, че акрилът съхне много бързо. Например докато възторжено размахвате с четката, може да ви чака „разочарование“ в палитрата под формата на изсъхнали бои. Впрочем, още по време на „размахването“ вие ще видите как боята изсъхва. Затова за някои това е очевидно предимство пред другите бои, а за други е голямо неудобство. Но е нужно само да се действа правилно.

Основни техники при работата с акрил

Влажна. Разредената боя се нанася върху намокрено с вода платно. Напомня работата с акварел.

Суха. Необходими са няколко четки, за да се редактират нанасянията върху платното „на сухо“.

Велатура. Тази техника подразбира създаването на рисунка от тънки полупрозрачни слоеве. Като наслагваме поетапно слоевете, получаваме красиви, преливащи се цветове, които придават на картината ни сочност и изтънчено настроение.

Импасто. Много напомня работата с маслени бои в пастозна техника. Плътнитепастообразни слоеве, които не прозират, нанасяни с плътна четка или мастихин (нещо като малка шпакла), могат да създадат релеф. Импасто е особена техника за рисуване, която е напълно противоположна на техниката велатура!


Как най-добре да се организира работното място на художника?

Разбира се, всички осъзнаваме, че правилно организираното място положително влияе на творческия процес. Удобното работно място позволява не просто да се работи комфортно, но и да се пести време. За организирането на работното място ви препоръчваме да следвате простички правила, които ще ви помогнат добре да се съсредоточите върху работата:

Разсеяното и равно освещение е най-добро за работата;

Внимавайте да не се променя рязко освещението върху повърхността на платното и модела в течение на деня;

Светлината върху платното трябва да идва отляво;

Не допускайте резки разлики в освещението между модела и платното;

Изкуствената светлина не трябва да заслепява художника.


Какво е необходимо за живописта?


Ще ви потрябват: Подрамка за платното, планшет или статив, каквато и да е повърхност за боядисване, хартиено тиксо, пулверизатор, набор акрилни бои (основен спектър 6-8 цвята), четки за рисуване, вода, навлажнена палитра, разредител за акрил и мастихин.

Платна. Хубавото е че за акрилната живопис може да се използва всяка повърхност, но която и да изберете, тя трябва да се грундира, освен бялата акварелна хартия.
За да придадете белота на повърхността, използвайте акрилна емулсия. Може да се използва и тъмна акрилна боя, която да придаде на творбата нужния контраст.

Четки. Както е известно, има естествени и изкуствени четчици. Разбира се, тук всичко е индивидуално, но за удобство, всичко зависи от това колко разреден е акрилът:
Ако боите са разредени, препоръчвам четки косъм на колонок, бичи косъм, от косъм на самур или синтетични.
Ако боята е гъста (техниката импасто) – твърди четки от самур, четина или комбинирани със синтетично влакно. Уместна е употребата на мастихин.
Белка подходит для заливки больших поверхностей.
Могат да се използват гъби за нанасянето на боята и създаването на фактури, както се прави в акварелната живопис.

Освен всичко друго трябва да си подготвите:

- голям обем вода в дълбок съд за изплакването на четките;

- хартиени или платнени салфетки и хавлии;

- шкурка със зърнистост Р120;

- флумастери, маркери, гелеви химикалки или чантинг (tjanting; стъклена или медна тръбичка с тънко носле за нанасяне на тънки контурни линии) за завършване на рисунката;

- применим е и аерографът, ако сте сигурни, че правилно го използвате и че акрилната боя е разредена в правилна пропорция;

- и, разбира се, основа за картина с акрилни бои  

 

Базови принципи на акрилнатаживопис

Итака, трябва задължително да вземе предвид, че акрилът съхне бързо, затова няма време да се бавите. Най-добре и най-лесно е да започнете своето рисуване с разреден акрил от техниката „върху влажно“. Само трябва предварително да намокрите листа акварелна хартия с топла вода, да го опънете върху планшет, като закрепите влажните краища с хартиено тиксо.

Можете също така да рисувате с разредени акрилни бои и върху суха основа, но все пак е по-добре да я навлажните.Ще ви бъде доста по-удобно да рисувате с две четки – с едната да нанасяте боята, а с другата (чиста или влажна) да премахвате излишното, да изглаждате контурите, да поправяте дефектите и да смегчавате цветовите преходи.

В живописта могат да бъдат придадени повече дълбочина, блясък и изразителност, ако се рисува картината чрез метода на наслоената велатура. Това ще рече първо в качеството на скица да се нанесат гъсти бои, след което вече може да се рисува с разредени, но е много важно да се изчаква пълното изсъхване на всеки слой.

В акрилнатаживопис може да се използва и техниката импасто, все едно работите с масло. За щастие това се позволява от чудесната способност на боите да покриват предишния слой и тяхната гъстота в неразредено състояние. Могат да се направи скицата с акрил, а картината да се завърши с масло.

Как да рисуваме с акрилни бои с помощта на мастихин?

По същия начин, както и с масло, като се нанася гъстата боя на равномерни слоеве или с релефно нанасяне.

Като разберете особеността на такъв тип нанасяне и се научите да работите с мастихина, вие ще оцените широките му възможности и ще можете да работите с полимерни бои върху дърво или платно, и дори да давате уроци на начинаещи как правилно да го използват в работата си, за да стане картината с акрилни бои не просто ярка, а и барелефно обемна.

 

Важни нюансиза това как да рисувате с акрил

Като работите с акрил пастозно, има случаи, когато резултатът не е оправдал очакванията. Например, ефектът не е като картина с масло, въпреки че акрилът е гланцов.

Теоретично може да се преправя картината върху изсъхналите слоеве много пъти, но понякога има проблеми с някои бои, затова се налага боята да се обели до основата.

Има акрилни бои, които не притежават висока прозрачност. Затова с такива бои техниката велатура няма да е много ефективна.

Като цяло е необходимо да се разработят индивидуални похвати чрез метода на проба грешка и тогава акрилът ще „заиграе“ в ръцете ви!

Съвети и хитрости, които ще ви помогнат в живописта с акрил

Когато е нужно плавно да се смесят няколко цвята върху платното, бързото съхнене на акрила често пречи, затова има няколко хитрини, които ще удължат времето му на съхнене:

Закисвайте четките си във вода за през нощта. Това ще позволи да не се губи ценната влага от боята, когато сухите четки стремително я попиват;

Преди нанасянето на боите върху платното го пръскайте с вода с помощта на пулверизатор (важно е да не прекалите!);

По малко и по-често пръскайте с вода платното и по време на работа;

Използвайте специални добавки, които забавят изсъхването на акрилните бои (маслото).

Допълнителни съвети към урока по рисуване с акрилни бои за начинаещи стъпка по стъпка

Преди да започнете да рисувате с акрилни бои се запознайте с нашите препоръки:

Степента на прозрачност на акрилните бои се регулира като в тях се добавя вода, но ако водата е повече от 20%, то боята лесно ще се обели при изсъхването.

Обработката на рисунката с боя трябва да се започва от големите детайли с четки с голям размер и след това да се преминава към по-дребните детайли, които са подвластни на четките с по-малък номер.

След като изплакнете четката от използвания цвят, попийте я с чист плат или хартиена салфетка. Това ще предпази нарисуваната част от излишни цветови петна. При смесването на боите използвайте разредител на акрилна основа.

При обрисуването използвайте само връхчето на четката, така има по-голям шанс да разпределите боята равномерно.

При смесването движете боите една към друга, не трябва да „пльоквате“ едната в центъра на другата.

Ако трябва да се използва права линия, която ясно да отделя едно цветно петно от друго, залепете върху изсъхналия участък изолирбанд или хартиено тиксо. После ще можете лесно да го махнете, а правата линия ще си остане.

Как да се научим да рисуваме с акрил от нулата

Щом внимателно изучите предишните точки, ще можете да се опитате да рисувате върху избрана от вас основа. За първа стъпка може да започнете от простичка картинка.

Най-напред убедете се, че боите не са засъхнали. При нанасянето на първите щрихи задължително навлажнете палитрата за акрилни бои с вода, за което ще ви е нужна бутилка с пулверизатор. Не изливайте много акрилна боя наведнъж. Използвайте попивателна хартия, която можете да подложите под палитрата.

Наблюдавайтепрозрачността на боята: колкото повече вода сложите, толкова по-прозрачни ще бъде нанесената с четката боя. Рисувайте първо с големите четки, започвайте от големите участъци. След това плавно преминавайте към основните детайли. Техниката на рисуване с акрил върху хартия или дървена дъска изисква да сте пределно внимателни и точни. От време на време поглеждайте рисунката в огледалото – това ще ви помогне да разберете дали са правилни пропорциите ѝ.

За много начинаещи е трудно да смесват акрилните бои една с друга. Може да се използва разредител, той увеличава „отвореното“ време на боите, благодарение на което е по-лесно да се комбинират. Материалът трябва да се разпределя само с връхчето на четката, а за да получите ясни контури на скицата, може да използвате обикновено тиксо, което се продава във всеки строителен магазин.

Опитвайте се да изсветлявате и затъмнявате оттенъците, като прибавяте към тях бели или черни тонове. За да отмиете акрилните бои от палитрата, използвайте който и да е препарат, който разтваря пластмаса. Подходящ е и обикновеният битов разредител.

Съвети за художниците които рисуват с акрил

Рисуването с акрил върху хартия или дърво е творчески процес, който доставя маса удоволствие. За да го направите още по приятен, следвайте препоръките по-долу:

При изсъхването боите значително потъмняват. Имайте това предвид, когато подбирате оттенъци за бъдещото платно. Избирайте нетоксични материали за работата, дори те да струват по-скъпо. По време на творчество си слагайте престилка, за да не изцапате дрехите.

Освен с професионални четки с дълги дръжки, бои и основи за платното, се запасете и с лепило за декупаж, а също и с удобна бутилчица с пулверизатор, напълнена с вода.

Най-добре е да се използва пластмасова палитра – тя е практична и се измива лесно.

Не забравяйте чистата вода, в която ще изплаквате четките си.

Щом овладеете техниката на живопис с акрил, ще можете да създавате истински шедьоври. Малко търпение, старание и правилно подбрани материали за работа са залог за впечатляващи резултати.

 

 

 

 

 

  

arteducation.bg@gmail.com

Уроци се провеждат 

 в центъра на Варна, на 3 минути пеша от Катедралния събор! булевард Мария Луиза, 3-А

 

         Следвам за нас

                  

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Рисунки върху стени в интериора

  Ние не само преподаваме уроци по рисуване и живопис! Ние създаваме художествено рисунки върху стени в интериора! Вижте нашите работи по стенописи тук!

  murals

  Нова услуга на курсове във Варна

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Курсове по рисуване

  Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! 

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.