Академично рисуване гипсового слепка очите на Давид

 

Видео урок 4. Елементи на потретна академична рисунка от натура: как да нарисуваме човешко око. Учим се да рисуваме с помощта на гипсов модел на окото на Давид.

В този урок ще правим учебна рисунка по гипсов модел на око. Това е гипсов модел на окото на Давид, творба на великия скулптор Микеланджело, върху който учащите отработват построяването на окото, неговата форма и начините за рисуването му. 

Първо изграждаме композицията, наместваме обекта върху листа хартия и започваме с леки движения да нахвърляме построяването му. Сама по себе си отливката има форма на плоча и при изобразяването това също трябва да се вземе под внимание, защото в резултат на построяването ние правим линии на перспективата и показваме ракурса на обекта. То ест предметът се намира в ракурс и всичките му елементи се подчиняват на перспективните пречупвания, т.е. отиват в перспектива. Художникът трябва да покаже всичко това.

В самото начало на работата върху рисунката голямо значение има теленото построяване, т.е. ние сякаш построяваме рисунката от тел, като основно обрисуваме каркаса с прости линии, с помощта на които изследваме конструкцията на предмета.

Трябва да кажем, че Давид е статуя, направена от великия скулптор от епохата на Възраждането Микеланджело Буонароти. Скулптурата първоначално била предназначена за украса на площада във Флоренция, но по-късно станала предмет от мудейната култура и сега се съхранява в академията за изящни изкуства във Флоренция. До ден днешен творбите на Микеланджело се смятат за еталон в скулптурния жанр, а неговите фрески – за шедьоври на живописта и съвременните художници се учат от произведенията му. В дадения случай пред нас е елемент от главата на Давид – неговото око. Учениците често го използват като модел за учебно рисуване, защото с помощта на този обект художникът получава представа за това как се рисува човешко око, което е много важно за по-нататъшната работа в такъв жанр като портретната живопис. Тук е много важно умението да рисуваш всички елементи на лицето, в това число и очите. Тъй като очите са главен елемент в портрета, именно те привличат погледа на зрителя, защото първото, което гледаме, когато се обръщаме към друг човек, това са очите му. Затова за всеки начинаещ художник е много важно да се научи да изобразява очите правилно. Това се постига с помощта на такива тренировки, които провеждаме в дадения случай с учебния модел на окото на Давид.

Ето вече сме нанесли рисунката, направили сме построяването на това око и сега пристъпваме към светлосенковото решение, т.е. нанасяме сенките. Тук вече се включва и работата с щрихове. Бих искал да напомня, че щрихът се нанася по формата на предмета, като по този начин подчертава и проявява формата му. Започваме с щриховане на петно сянка, като оставяме патното светлина за момента недокоснато. Всички оттенъци художникът прави по-натам. Първоначално е много важно да се покрият всички онези места, които са в сянка. Това е важно за цялостността на създаването на рисунката. След като направим това, започваме да работим върху нюансите, обрисуваме рефлексите, затъмняваме акцентите в някои сенки, а също така отделяме много време на формата на предмета. Т.е. формата на предмета се показва с помощта на щрих покрай нея, както вече казахме. Също така формата на предмета се проявява и за сметка на изобразяването на сянката и светлината. Сянката също се разполага по формата на предмета и помага да бъде разбрана и проявена формата му.

Работим не само с молив, но и с гума. Гумата служи за рисуването на светлината. Често ние замацваме предмета, а светлината вече се рисува с помощта на връхчето на гумата. Това е много удобен похват, защото понякога е трудно да се остави светлината чрез незащрихована хартия. Доста по-лесно е просто да го изтрием с гумичка, което ние и правим. Постепенно рисунката става все по-цялостна, в нея се появяват оттенъци, нюанси, рефлекси, засилват се сенките. Окото е достатъчно сложен обект, още повече, че на нашата рисунка той е обърнат в ракурс, който също трябва да бъде изобразен добре при построяването на този предмет.

Много е важно да помним, че градацията в осветлението на предмета преминава по следната последователност: сянка, полусянка, светлина. В светлината предметът има блик, а в сянката задължително трябва да присъства рефлексът. Като имаме предвид всичко това, ние ще създадем своята рисунка, следвайки по стъпките на великия скулптор и художник на своето време – Микеланджело Буонароти.

Ние нанасяме последни щрихи, показваме блика в най-светлите места и нашата академична рисунка на учебния модел, гипсова отливка от окото на Давид, е готова.

 

 

 

 

 

+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

гр. Варна, бул. Мария Луиза 3-А

 

Курсове по рисуване

Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! +359 87 7223923‬‬. 

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Нова услуга в нашата художествено училище във Варна

  графика

   

  dro

  графика

   

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Нашите партньори

  Нашите учебни програми за деца

  В детската група се приемат деца над шестгодишна възраст.

  Повече за детските групи

  001

  Нашите учебни програми за възрастни

  В групата за възрастни се приемат всички желаещи без възрастови ограничения.

  Повече за групата за възрастни

  002

  За нашата художествена академия

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.