Как да рисувате с портокал в академична техника акварельной живопис

 

Видео урок 3. Как да нарисуваме от натура плодове в акварелна техника. Техника на работа стъпка по стъпка с пример рисуване на портокал.

 

 

В този безплатен онлайн видео урок ние с вас ще рисуваме стъпка по стъпка портокал в натура в техниката на акварелната живопис.

Както винаги започваме работата си от ескиз, направен с молив, като щателно обрисуваме всички детайли на нашия портокал.

Върху полученото изображение започваме да работим с акварелни бои. Първо взимаме светли цветове, а след това постепенно добавяме в тях по-тъмни оттенъци. То ест правим така нареченото скициране (underpainting). То се прави със светъл тон, ние взимаме най-светлите цветове и с тях покриваме портокала и листенцата му. След като сме оцветили плода и листата със светла боя, започваме да нанасяме сенките.

Смесваме боята по-гъсто и взимаме по-тъмни цветове. Рисуваме местата, върху  които пада сянката. Тогава вече може да се въвеждат някои оттенъци. Не забравяме, че осветените места стават по-жълти, а в тъмните има синкав цвят, защото сенките ни винаги са сини. По този начин предаваме студенината на сянката.

Акварелните бои са познати на човечеството от много отдавна. В древността египтяните създавали много красиви акварелни рисунки, при това всички техни бои били натурални. Например черния цвят те произвеждали от варени кости на животни. И до днес до нас достигат рисунки, които ни учудват с изразителността на цвета си.

Сега в състава на акварела влиза лепилото гумиарабик, който е свързващ компонент, а също и цветни мигменти, глицерин и много важно вещество, което не позволява на акварела да се струпна на капчици върху хартията. Това е бичата жлъчка. Именно тя позволява на боята свободно да се разтича върху хартията, то ест придава на акварела онова негово качество, което толкова ценим и обичаме. Ние се стараем да използваме тези ефекти и при работата с акварелни бои. Сега ние обрисуваме сенките и нанасяме фона по отношение на предмета ни. Фонът се нанася, за да видим колко по-светли от фона са светлите части и колко по-тъмни тъмните в сравнение с осветените. Портокалът ни е красиво ярко-оранжев, затова избраният светло син фон ще контрастира с този цвят и ще направи портокала особено ярък. Фона го правим в произволна манера, като използваме свойството на акварела да се разтича по хартията. Затова художниците имат такъв израз, че акварелът трябва да диша. То ест през боята трябва да се вижда хартията, а рисунъкът трябва да е достатъчно лек.

По-нататък продължаваме да насищаме творбата ни, въвеждаме в портокала червеникави цветове, особено там, където виждаме полусянка. Рисуваме падащи сенки, обрисуваме падащите сенки от листенцата, които лягат върху плода. И разбира се, правим по-плътна падащата от портокала сянка, т.е. едно гъсто синьо петно върху общия светло син фон. Така предаваме обема.

Продолжаваме да работим от светло към тъмно и постепенно нашата рисунка става все по-ярка и отчетлива. Цветовете стават по-сочни. Ние още затъмняваме сянката, наслагваме контраста. По този начин се стараем да направим рисунката ни максимално жива, естествена и красива.

Малката ни рисунка на протокал е завършена. Именно така се води класическата академична работа върху натюрморт в техниката акварел. Смотри за нашите уроци по рисуване онлайн

+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

Уроци се провеждат 

 в центъра на Варна, на 3 минути пеша от Катедралния събор! булевард Мария Луиза, 3-А

 

         Следвам за нас

                  

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Рисунки върху стени в интериора

  Ние не само преподаваме уроци по рисуване и живопис! Ние създаваме художествено рисунки върху стени в интериора! Вижте нашите работи по стенописи тук!

  murals

  Нова услуга на курсове във Варна

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Нашите партньори

  Курсове по рисуване

  Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! +359 87 7223923‬‬. 

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.