Като рисувате натюрморт със стомна и плодове в техниката акварельной живопис

 

Видео урок 2. Как да нарисуваме натюрморт с кана и плодове в техниката на акварелната живопис.

В този безплатен онлайн видео урок по рисуване ще направим класическа академична постановка, която ще наречем синя кана с круша и ябълка. Това е натюрморт, който се състои от три предмета и драперия, която сме сложили в каната, за да разнообразим малко композицията.
С леки движения на молива набелязваме композицията, правим тънък силует на каната, крушата и ябълката. Нашият натюрморт ще го направим в техниката акварел. Затова взехме акварелна хартия, която е специална и подходяща за работа с тези бои. 

Когато видим, че силуетите на предметите са именно такива, каквито ни трябват, то започваме да натискаме молива по-силно и уверено.

Обрисуваме детайлите на предмета, уточняваме дръжката на тази кана.

Желателно е всички елементи да се нарисуват колкото се може по-подробно, защото колкото по-щателна и подробна направим рисунката, толкова по-лесно ще ни е ра батоми после с акварела.

При работата с акварел има някои особености, за които ще говорим по време на урока ни.

Основната особеност на тази техника е че вървим от светлото към по-тъмното. То ест първо нанасяме светлите цветове и постепенно ги правим по-наситени и тъмни. Започваме да нанасяме първите щрихи от каната. Взимаме и размесваме цвета, който е като на каната. И с леки движения, леки допири на четката започваме да оцветяваме най-светлата област.

Желателно е, разбира се, винаги да помним, че основният цвят си има оттенъци. То ест ако основният цвят на каната е син, то той така или иначе изпитва върху себе си влиянието на околната среда, на другите предмети, които имат друг цвят. Затова в нея се появяват отражения на друг цвитове, които също показваме, като добавяме в синьото оттенъци на други цветове. Например това може да е червеникаво или лилаво, или някъде жълтеникаво, в зависимост от това, кой предмет или цвят се отразява в нашата кана.

Показваме светлото място в сянката, по края на каната, което се нарича рефлекс или рефлекторно светене. Рефлексът е отразена светлина, затова е винаги по-тъмен от основния цвят. Но така или иначе от сянката идва такова леко рефлекторно осветление. Той задължително трябва да се направи, най-вече при заоблени предмети, защото именно рефлексът показва, че те са такива.

Също правим и отражението на другите предмети. Показваме как се рисува отражението на кружата, която също се отразява в каната. Това е страхотно, защото оживява рисунката и я прави интересна.

Познати са две техники за водене на акварелна рисунка. Това са техниката велатура и "а la prima". "A la prima" е техника, при която се работи по мокро. Но в творческите работи по правило двете техники се комбинират. То ест могат да присъстват свойствата както на едната, така и на другата. Също така едната техника може да преминава в друга, като така разширява спектъра на нашите възможности. Затова може да намокрим и целия лист. Но ако това е академично произведение, то би ни се искало рисунката все пак да е управляема. В този случай е необходимо да навлажняваме само неголеми фрагменти от рисунката, в този случай дори малки части от каната. То ест аз покривам с един цвят мъничко парченце и докато е влажен, върху него работя и с други цветове. В дадения случай това са различни оттенъци на синьото. Това може да е кобалтово, ултрамарин, може дори да бъдат оттенъци на лилавото, ако е нужно някъде цветът да се подсили. Колкото повече цветове смесим, толкова по-жива и интересна ще стане рисунката ни. Каната има гланцирана повърхност, която също се опитваме да предадем, като добавим блясък. Блясъкът на предмета може да се покаже с помощта на резки бликове и мазвания с четката, които имитират блясъка на фаянса.

Много е важно веднага да покажем фона до предмета, защото именно по фона разбирме колко по-светъл или по-тъмен е този предмет. И така разбираме доколко вярно сме подбрали светосилата на този предмет, степента на неговата осветеност и наситеност. Затова към предмета веднага добавям фон, който се отнася до него. Би било много трудно да се уцели, ако между фона и предмета имаше бяла хартия. Тя щеше да ни обърка и щеше да е трудно да подберем верния тон на предмета.

Понятието тон в живописта има основополагащо значение. Живописта с бои може да се каже че е тон плюс цвят. Затова цвета, многообразието от оттенъци на цвета има също толкова голямо значение, колкото и тонът, тоналната наситеност, степента на осветеност, колко силно и тъмно взимаме предмета в светлината или го насищаме в сянката. То ест един предмет преминава в друг или преминава във фон, който е свързан с този предмет. Това е правилният ход при академическо водене на рисуването на онлайн видео урок.

По същия начин както и при работата с предмета, започваме да рисуваме фона и в дадения случай това е драперията, която излиза от каната първо със светли бои, а после усилваме сенките. Ние постоянно си правим справка с натурата и там, където се изисква, ги насищаме все повече и повече. Би било грешно веднага да рисуваме с някакви много контрастни или агресивни цветове. Макар че ако се чувствате уверени, можете да го направите, но художниците при всички положения се стараят да водят работата внимателно, затова творбата първо се покрива с по-светли цветове и, докато фрагмента от нея все още е мокър, в него се въвеждат по-тъмните и контрастни сенки, както ви показвам сега. Ние обрисувахме сянката по драперията до каната и каната веднага стана обемна.

Сега ще покажем как се затъмнява драперията на други места. С връхчето на четката провеждаме контура на каната. Много е важно да внимаваме за рисунката и формата на предмета, защото в процеса на живописта ние понякога губим формата, докато работим по цвета, степента на осветеност и формата се размива. Затова в един момент художникът се връща към нея и я уточнява. Понякога в този момент изпускаме цвета. Тогава можем да се върнем към работата си по цвета и тона и да я продължим.

По този начин се води академическата работа върху постановката на натюрморта. Много е важно инструментът на художника да е четка с катеричи косъм. Обикновено е най-добре да се вземе четка с размер 8 или 9, защото само големите четки правят добро корпусно нанасяне на боята, с който за художника е удобно да работи.  В същото време всяка четка от катеричи косъм има малко връхче, което позволява на художника да прави някакви тънки неща или елементи на предметите. Работата с акварел е доста динамична и бърза, затова няма време да се сменят четките.

Много е важно да рисуваме, докато хартията е все още влажна, да използваме този момент на влажната боя, защото именно когато боята е все още влажна, ние можем красиво да привнасяме в нея други цветове, да показваме как те преливат. Затова художникът работи върху парченцето от натюрморта, докато то е влажно, използвайки това му свойство.

По-натам този фрагмент може да съхне и художникът може да уточнява формата му, като се върне към формата на предмета. Ако пък забележим, че някъде сме затъмнили твърде много, можем да изстискаме четката и да премахнем ненужната тъмнина.

Затова работата с бои всъщност е доста управляема и при наличието на някакъв опит можем ад създаваме доста интересни картини.

Вече на фона на драперията можем да рисуваме предмета. Тъй като сме начертали фона върху тази драперия, сега можем точно да вземем фона на предмета, който се намира върху тази драперия. Важното е да не го правим върху бял лист хартия.

Също така на фона на синята кана можем да започнем да рисуваме крушата. Ние я правим доста по-светла от каната, тъй като крушата е най-светлият предмет в нашата композиция, в нашия натюрморт. И за разлика от каната, крушата, макар също да има бликове, те са по-матови, затова ги разтриваме със суха четка и бликовете стават не толкова резки, колкото когато ги правихме върху каната, стараейки се да подчертаем нейната гланцираност. Все пак кришата има една такава плодова коричка и бликът вурху нея е по-матов. По този начин показваме материалността на предмета, което също е много важно и работите на различните автори се отличават именно по умението да се предаде материалът на предметите. Не забравяме и рефлекса. Рефлексът е отразена светлина и задължително се показва там, където има сенки или предметът се свива. То ест сянката по правило минава по самия край и бива отслабена от леко рефлективно светене. По същия начин в крушата въвеждаме не само сянката, а и цвета на драперията, върху която е поставена тя. Драперията има един такъв синьо-зелен оттенък, затова именно този цвят присъства в сянката на крушата. Именно той ѝ придава такъв зеленикав оттенък. Всъщност просто синята боя се смесва с жълтата, поради което се получава този ефект.

Но така или иначе всичко е доста точно и е подобно на цветовете, които виждаме в натура. Също така около крушата веднага се прокарва покрай нея цвета на фона, масата или подиума, върху които стои нашата постановка с предмети. Този фон се прави доста по-тъмен, отколкото е крушата или канат, защото той е достатъчно тъмен и колкото по-тъмен го направим, толкова повече ще свети крушата и другите предмети.

Не е маловажно и направлението на мазването с четката в живописта, което показва направлението на формата. Тъй като в дадения случай рисуваме плоскост, то го показваме с такива нанасяния на боята, които да предадат тази плоскост.

Сега нанасям сянката на другия плод. Това е една мъничка ябълка. Показвам сенчестата част. Отново то бе нарисувано първо с по-светли бои и едва сега въвеждам по-тъмните цветове. Ето тази последователност е много важна и христоматийна за владеенето на акварелните бои.

В акварела няма бяла боя. Ако искаме да използваме бяла боя, то може да се смята, че веше рисуваме онлайн в темперна техника. Защото в класическия акварел се подразбира, че вместо бяла боя се използва белият лист хартия. Т.е. художникът просто оставя парченца от сухия лист бели или ги замазва с някакъв много блед цвят, като по този начин се създава илюзия за бялото.

Не е маловажно да се покаже и падащата от предметите сянка. Т.е. под всеки предмет има падаща сянка. Ние знаем, че има два вида сенки – собствена и падаща. И собствената сянка винаги преминава в падаща. Благодарение на падащата сянка ние показваме, че предметът ни стои или лежи в плоскост, а не просто виси във въздуха. В природата няма такова нещо, затова е задължително да се прорисуват падащите сенки, като ги правим достатъчно контрастни и тъмни, и тогава илюзията за естественост ще присъства във вашите творби.

Когато рисунката поизсъхне малко, се връщаме към някои определени фрагменти, най-вече можем да обрисуваме леко крушата, и отново се връщаме към фона.

В никакъв случай не оцветяваме някакви фрагменти извън композицията ни, т.е. между нашето нанасяне с четка и предмета не трябва да остава бяло пространство. Т.е. ние винаги присъединяваме нещо към друго нещо. В дадения случай показвам тъмния фон и тъмнината на този фон я взимам по отношение на драперията, като по този начин уточнявам тона ѝ. Също така постоянно си правим справка с натурата.

След като е прокаран фонът, той може отново да се уточнява, при желание може да се направи по-наситен, ако сметнем това за нужно.

Ще добавим няколко мацвания, за да покажем посоката на падащата сянка, защото светлината пада отляво надясно, затова дясната страна трябва да бъде по-осветена. И тук трябва да се добави контраст в сянката.

Акварелът има интересното свойство да изсветлява с изсъхването, затова спокойно чакаме да изсъхнат някои фрагменти от картината и тогава ги покриваме отново с боя на места, ако ни е необходимо да подчертаем нещо или да добавим някакви затъмнения. Особено когато нашата постановка вече е изградена, ние виждаме общото решение на тази творба. Можем да се сверим с натурата и с някои подчетавания и удари да я довършим там, където е нужно, без да се притесняваме.

Ние приключихме работата си върху акварелния натюрморт „Синя кана с жълта круша“ на бесплатен видео урок по рисуване и живопис.

+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

Уроци се провеждат 

 в центъра на Варна, на 3 минути пеша от Катедралния събор! булевард Мария Луиза, 3-А

 

         Следвам за нас

                  

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Рисунки върху стени в интериора

  Ние не само преподаваме уроци по рисуване и живопис! Ние създаваме художествено рисунки върху стени в интериора! Вижте нашите работи по стенописи тук!

  murals

  Нова услуга на курсове във Варна

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Нашите партньори

  Курсове по рисуване

  Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! +359 87 7223923‬‬. 

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.