Как да рисувате с пеперуда меки материали в техниката пастелен живопис

 

Видео урок 1. Как да нарисуваме пеперуда с меки материали в техниката на пастелната живопис.

В този видео урок по рисуване ще ви покажем как стъпка по стъпка да нарисувате пеперуда с мек материал в пастелна техника.
Взимаме молив, той трябва да е достатъчно мек, желателно не по-твърд от 2В, и с леки движения започваме да нахвърляме контура на бъдещата пеперуда, който ще оцветяваме. След като това бъде направено, нанасяме цвета. Започваме от светлите цветове, а след това полека въвеждаме все по-тъмните.
Тъй като рисунката се прави с пастели, то вървим от светлото към тъмното, понеже ще е много трудно да се прикрие тъмният цвят със светли пастели. Затова първо взимаме светлия цвят, в нашия случай това е жълто, отгоре нанасяме оранжево, може и малко кафяво и започваме вече да правим оттенъците за крилцата на пеперудата.

Пастелът е мек материал и за да направят възможно най-плавен преход между цветовете, художниците прилагат похвата разтриване. Това е когато художникът с пръсти или със специален тампон разтрива пастела по рисунката, като по този начин постига по-гладък и нежен преход.

За да стане пеперудата ни по-жива, ние добавяме контраст, правим и тъмен контур, като продължаваме да разтриваме. По този начин постепенно набираме и тон, и цвят. В този момент е необходимо да внимаваме рисунъкът да е достатъчно правилен, отчетлив, да не загуби формата си, тъй като когато често работим с цветове, формата леко се размива.

Щом приключим с това, започваме да добавяме нюанси. Когато завършим основния тон и цвета на крилцата, можем вече да въведем по-детайлизиран рисунък, да нарисуваме тялото на пеперудата – мекичко телце, мустачки и да добавим нежни шарки по крилцата. По тях има и такива тънки жилки, които също показваме, правим ги с леки движения, защото колкото повече дребни детайли им една рисунка, толкова по-завършена е тя и толкова по-добре изглежда.

На този етап от видео урока рисунката ни е почти готова, остават само няколко щрихи. Ако някъде сме прекалили с тъмните цветове, можем да добавим по-светли. Добавяме и красиви петънца, които имат крилцата на пеперудите. И пеперудата ни е готова. Остава само да добавим малко падаща сянка. Така се създава илюзията, че тя седи върху белия лист хартия.

Всеки предмет отхвърля сянка, затова щом художникът покаже тази сянка, веднага се създава усещане за реалността на обекта. Нали все пак сме свикнали да виждаме нещата така.

Някои по-тънки отношения могат да се дообработят с пастелен молив, тъй като пастелът е добър само за големи плоскости.

И ето най-накрая нашата рисунка на пеперуда е готова. Вече знаете как да рисувате пеперуда в пастелна техника.

Ако ви е харесал този урок по рисуване, разкажете на приятелите си! Харесайте го, последвайте страницата ни в социалните мрежи и канала ни в Ютуб.

+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

гр. Варна, бул. Мария Луиза 3-А

 

Курсове по рисуване

Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! +359 87 7223923‬‬. 

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Нова услуга в нашата художествено училище във Варна

  графика

   

  dro

  графика

   

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Нашите партньори

  Нашите учебни програми за деца

  В детската група се приемат деца над шестгодишна възраст.

  Повече за детските групи

  001

  Нашите учебни програми за възрастни

  В групата за възрастни се приемат всички желаещи без възрастови ограничения.

  Повече за групата за възрастни

  002

  За нашата художествена академия

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.