Система на основните и допълнителните цветове

 

             Системата на основните и допълнителните цветове трябва задължително да се изучава от учениците на уроците по рисуване във Варна, тъй като познаването на особеностите на цвета играе много важна роля при създаването на живописни произведения.

Рисуване онлайн (прочетете повече)


Тази система е разработена от импресионистите по време на търсенията им на разнообразни и удивителни цветови съчетания, макар че знанието за трите основни цвята – червен, син и жълт, като главни цветове на природата, било открито много преди това от Исак Нютон.

Основният дар, даден ни от импресионистите, станал именно красивият и чист цвят, подсилен от правилните съчетания.

Изследвайки свойствата на цвета, импресионистите предложили да не се смесват цветовете върху палитрата, както правели до този момент всички известни художници, а да се нанасят боите от различни цветове една до друга като се преплитат една в друга от време на време. Прилагайки този похват, може да се постигне особена изразителност на картината. Когато хората я гледат отстрани, те с учудване откриват, че цветовете се смесват, създавайки оптична илюзия за присъствието на онези цветове върху картината, които при по-близко разглеждане се оказва, че ги няма. Така се родило удивителното течение, наречено поантилизъм, чиито ярки представители били Жорж Сьора Пол Синяк, Лусиен Писаро и други.

Освен това импресионистите открили, че някои цветове, нанесени един до друг, се подсилват взаимно. Този похват в наши дни успешно се прилага от художниците дизайнери в сферата на рекламата. На всички ни е известно, че ягодите изглеждат много по-червени, ако са на фона на зелени листа, но не са много хората, които се досещат, че това се прави нарочно. Също така при рисуване на пейзаж, художниците знаят, че оранжевото слънце особено ярко гори на фона на синьото небе, а жълтият цвят е в контраст с лилавия.

Първият, който използвал тази техника, бил Клод Моне с неговата известна картина „Импресия, изгряващо слънце“, която била една от основните картини на изложбата на импресионистите през 1874 година, състояла се в ателието на известния фотограф Надар. Той пък, от своя страна, влезнал в историята с това, че направил първите в истарията снимки на земята, като се издигнал над Париж с въздушен балон.

Курсовете по рисуване помагат на учащите да научат на практика как правилно да прилагат основните и допълнителните цветове.

Основни цветове:

Червен

Жълт

Син

Смята се, че в природата съществуват само тези три цвята. Всички останали цветове могат да бъдат получени чрез смесване и различни комбинации на тези три цвята, включително и белия и черния цвят. Черния лесно се получава, ако се смесят всички цветове. Ще се получи така наречената кал. Белият също е лесно да се извлече чрез оптическо смесване. Ако, например, оцветим перките на въздушно витло в различни цветове и го накараме да се върти, ще видим чисто бял диск. По същата причина и снегът е бял. Кристалите на снежинките, които сами по себе си са безцветни прозрачни кристални образувания, отразяват всички цветове на природата, които се смесват и създават илюзията за бял цвят.

Допълнителни цветове

Всеки основен цвят си има свой допълнителен. За допълнителен се счита онзи цвят, който подсилва основния и се намира срещу него в схемата на цветовия кръг.

Червен – зелен

Светло-син – оранжев

Жълт – лилав

Практическо прилагане:

Прилагайки на практика свойствата на цветовете по време на работата си върху картината, художниците се стремят да постигната т.нар. живи цветове. Например, ако рисувате портокал с оранжева боя, сянката от него трябва да има син оттенък. Ако пък изобразявате червена ябълка, то нейната сянка трябва да има зелен оттенък, а сянката на банана – лилав.

Погледнете колко ярко горят оранжевите портокали на фона на светло-сините пердета! 

 

 

Вижте например как се рисува роза

Ако се знае за тези особености на цветовете, то изполвайки умело правилни съчетания на основния и допълнителния цвят, може да бъдат постигнати изумителни успехи в живописта, което пожелаваме на начинаещите художници по време на уроците по рисуване.

 

  

arteducation.bg@gmail.com

Уроци се провеждат 

 в центъра на Варна, на 3 минути пеша от Катедралния събор! булевард Мария Луиза, 3-А

 

         Следвам за нас

                  

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Рисунки върху стени в интериора

  Ние не само преподаваме уроци по рисуване и живопис! Ние създаваме художествено рисунки върху стени в интериора! Вижте нашите работи по стенописи тук!

  murals

  Нова услуга на курсове във Варна

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Курсове по рисуване

  Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! 

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.