Учебен натюрморт - Часть 4. Щрих, стадии на изпълняване на графичното произведение

След като формата на всички предмети е уточнена и внимателно изградена, можем да пристъпим към работата с тоновете, като нанасяме щрихи.

Текстурата на щриха може да бъде различна и често отразява индивидуалността и темперамента на начинаещи художника. Но има някои общи правила, които е добре да се спазват. Всъщност, те са само две.

Щрихът трябва да отразява формата на предмета, като се разполага по контурите му и да се справя със задачите за изразяване на светлосенките с помощта на разбор на тона.

 
20150503 225837

Ще започнем с това, как трябва да се налагат щрихите върху формата на предмета. Когато художникът гледа предмета, той винаги мислено се опитва да разбере формата и да усети пластиката му. За да разберете как по-добре да щриховате предмета, се опитайте мислено да навиете върху му кълбо конци. Освен това трябва да запомните, че щрихът по формата е онзи щрих, който повтаря очертанията на предмета. Щрихът променя посоката си там, където формата на предмета се променя.

Най-важното е да щриховате така, че посоката на щриха ви да отразява формата на предмета, а не обратното. От щриха зависи също така и текстурата на предмета предаването на усещането за материала, от който е направен.

Тонът също помага да се отрази формата на предмета в зависимост от това, колко е осветен. Освен това работата с тонове решава такива важни задачи, като изобразяване на въздушната перспектива, предаването на тоналните отношения между предметите (кое е по-тъмно, кое по-светло). Когато работите с тонове, щрихът няма такова голямо значение. Възможно е изобразяването на тонове с помощта на туш в зависимост от творческите задачи, които си е поставил художникът.


 
 
 
+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

гр. Варна, бул. Мария Луиза 3-А

 

Курсове по рисуване

Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! +359 87 7223923‬‬. 

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Нова услуга в нашата художествено училище във Варна

  графика

   

  dro

  графика

   

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Нашите партньори

  Нашите учебни програми за деца

  В детската група се приемат деца над шестгодишна възраст.

  Повече за детските групи

  001

  Нашите учебни програми за възрастни

  В групата за възрастни се приемат всички желаещи без възрастови ограничения.

  Повече за групата за възрастни

  002

  За нашата художествена академия

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.