Меки материали в рисуването

Освен графиката с молив, художниците използват разнообразни меки материали за рисуване. Към тях се отнасят различните видове пастели, въглен, пресован въглен, сангин, сепия и други. Ще се спрем на някои от по-важните от тях.

Пастелите

Degas Edgar Blue Dancers buy prints b

Пастелите стават популярни още през 18в., като предизвикали истински бум на пастелни графики. Едни от най-важните предимства на тази техника били бързината на рисуване и ниската ѝ цена. В същото време качеството на картините с нищо не отстъпвало по ефектност на маслената графика. Единственият недостатък била крехкостта на материала, тъй като нанасяли пастелите върху картон или специална пастелна хартия, от които те с малко усилие биха могли да бъдат премахнати. Но много бюрзо бил намерен начин как да се предотврати това. Един от начините бил нанасянето на най-обикновено краве мляко.

В наши дни са изобретени множество закрепители на пастелите, но най-добре е просто да се сложи картината под стъкло, където тя може да се съхранява толкова дълго, колкото желаете. За най-ярък представител на художниците, работили с пастелната техника, е прието да се смята Дега. Неговите „Сини танцьорки“ по право се смятат за перла в пастелната живопис. Дега правил много експерименти с пастелната техника. Той зашивал няколко картона един за друг, за да получи по-голямо пространство за рисуване, довършвал рисунката с акварел и масло, държал ги над па́ра. В крайна сметка Дега оставил след себе си най-голямо количество пастелни рисунки, много от които днес се считат за световни шедьоври.

Съществуват два вида пастели – меки и твърди. Свойствата на двата вида са различни и се държат по различен начин, когато се работи с тях. Художниците сами си избират вида пастели, с които да работят, в зависимост от творческите им задачи. Тази техника можете да разгледате в нашите уроци по рисуване за любители.

Ако говорим за техниките за нанасяне на пастелите, то с тях може както да се щрихова, така и за създаването на опушен ефект. Съществуват дори специални приспособления, с помощта на които можете лесно да нанесете пастелите върху хартията. Но пастелите обичат най-много ръцете на художника. С нищо друго не бихте могли да усетите материала така, както със собствените си пръсти. Само с ръцете си можете да направите и най-деликатните цветови или тонови преходи. Поради тази причина може да се каже, че пастелите винаги съхраняват част от човешката топлина.


Други Уроци за начинаещи художници

За контакти

+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

 

Купи картина от професионален художник

Нова услуга в нашата художествено училище във Варна

графика

 

dro

графика

 

Картини на нашите ученици

Пишете ни!

captcha
Презареди

Нашите учебни програми за деца

В детската група се приемат деца над шестгодишна възраст.

Повече за детските групи

001

Нашите учебни програми за възрастни

В групата за възрастни се приемат всички желаещи без възрастови ограничения.

Повече за групата за възрастни

002

За нашата художествена академия