Меки материали в рисуването

Освен графиката с молив, художниците използват разнообразни меки материали за рисуване. Към тях се отнасят различните видове пастели, въглен, пресован въглен, сангин, сепия и други. Ще се спрем на някои от по-важните от тях.

Пастелите

Degas Edgar Blue Dancers buy prints b

Пастелите стават популярни още през 18в., като предизвикали истински бум на пастелни графики. Едни от най-важните предимства на тази техника били бързината на рисуване и ниската ѝ цена. В същото време качеството на картините с нищо не отстъпвало по ефектност на маслената графика. Единственият недостатък била крехкостта на материала, тъй като нанасяли пастелите върху картон или специална пастелна хартия, от които те с малко усилие биха могли да бъдат премахнати. Но много бюрзо бил намерен начин как да се предотврати това. Един от начините бил нанасянето на най-обикновено краве мляко.

В наши дни са изобретени множество закрепители на пастелите, но най-добре е просто да се сложи картината под стъкло, където тя може да се съхранява толкова дълго, колкото желаете. За най-ярък представител на художниците, работили с пастелната техника, е прието да се смята Дега. Неговите „Сини танцьорки“ по право се смятат за перла в пастелната живопис. Дега правил много експерименти с пастелната техника. Той зашивал няколко картона един за друг, за да получи по-голямо пространство за рисуване, довършвал рисунката с акварел и масло, държал ги над па́ра. В крайна сметка Дега оставил след себе си най-голямо количество пастелни рисунки, много от които днес се считат за световни шедьоври.

Съществуват два вида пастели – меки и твърди. Свойствата на двата вида са различни и се държат по различен начин, когато се работи с тях. Художниците сами си избират вида пастели, с които да работят, в зависимост от творческите им задачи. Тази техника можете да разгледате в нашите уроци по рисуване за любители.

Ако говорим за техниките за нанасяне на пастелите, то с тях може както да се щрихова, така и за създаването на опушен ефект. Съществуват дори специални приспособления, с помощта на които можете лесно да нанесете пастелите върху хартията. Но пастелите обичат най-много ръцете на художника. С нищо друго не бихте могли да усетите материала така, както със собствените си пръсти. Само с ръцете си можете да направите и най-деликатните цветови или тонови преходи. Поради тази причина може да се каже, че пастелите винаги съхраняват част от човешката топлина.


Други Уроци за начинаещи художници

+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

гр. Варна, бул. Мария Луиза 3-А

 

Курсове по рисуване

Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! +359 87 7223923‬‬. 

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Нова услуга в нашата художествено училище във Варна

  графика

   

  dro

  графика

   

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Нашите партньори

  Нашите учебни програми за деца

  В детската група се приемат деца над шестгодишна възраст.

  Повече за детските групи

  001

  Нашите учебни програми за възрастни

  В групата за възрастни се приемат всички желаещи без възрастови ограничения.

  Повече за групата за възрастни

  002

  За нашата художествена академия

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.