Меки материали в рисуването

Освен графиката с молив, художниците използват разнообразни меки материали за рисуване. Към тях се отнасят различните видове пастели, въглен, пресован въглен, сангин, сепия и други. Ще се спрем на някои от по-важните от тях.

Рисуване онлайн (прочетете повече)

Пастелите

Degas Edgar Blue Dancers buy prints b

Пастелите стават популярни още през 18в., като предизвикали истински бум на пастелни графики. Едни от най-важните предимства на тази техника били бързината на рисуване и ниската ѝ цена. В същото време качеството на картините с нищо не отстъпвало по ефектност на маслената графика. Единственият недостатък била крехкостта на материала, тъй като нанасяли пастелите върху картон или специална пастелна хартия, от които те с малко усилие биха могли да бъдат премахнати. Но много бюрзо бил намерен начин как да се предотврати това. Един от начините бил нанасянето на най-обикновено краве мляко.

В наши дни са изобретени множество закрепители на пастелите, но най-добре е просто да се сложи картината под стъкло, където тя може да се съхранява толкова дълго, колкото желаете. За най-ярък представител на художниците, работили с пастелната техника, е прието да се смята Дега. Неговите „Сини танцьорки“ по право се смятат за перла в пастелната живопис. Дега правил много експерименти с пастелната техника. Той зашивал няколко картона един за друг, за да получи по-голямо пространство за рисуване, довършвал рисунката с акварел и масло, държал ги над па́ра. В крайна сметка Дега оставил след себе си най-голямо количество пастелни рисунки, много от които днес се считат за световни шедьоври.

Съществуват два вида пастели – меки и твърди. Свойствата на двата вида са различни и се държат по различен начин, когато се работи с тях. Художниците сами си избират вида пастели, с които да работят, в зависимост от творческите им задачи. Тази техника можете да разгледате в нашите уроци по рисуване за любители.

Ако говорим за техниките за нанасяне на пастелите, то с тях може както да се щрихова, така и за създаването на опушен ефект. Съществуват дори специални приспособления, с помощта на които можете лесно да нанесете пастелите върху хартията. Но пастелите обичат най-много ръцете на художника. С нищо друго не бихте могли да усетите материала така, както със собствените си пръсти. Само с ръцете си можете да направите и най-деликатните цветови или тонови преходи. Поради тази причина може да се каже, че пастелите винаги съхраняват част от човешката топлина.


Други Уроци за начинаещи художници

  

arteducation.bg@gmail.com

Уроци се провеждат 

 в центъра на Варна, на 3 минути пеша от Катедралния събор! булевард Мария Луиза, 3-А

 

         Следвам за нас

                  

ПРОДАЖБА НА КАРТИНИ И ЖИВОПИС В БЪЛГАРИЯ

  Рисунки върху стени в интериора

  Ние не само преподаваме уроци по рисуване и живопис! Ние създаваме художествено рисунки върху стени в интериора! Вижте нашите работи по стенописи тук!

  murals

  Нова услуга на курсове във Варна

  Рисуване на картина по Ваша поръчка в екип с Вас

  Курсове по рисуване

  Уроци по рисувани за възрастни във Варна! Каним на нашите уроци ! 

  We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.