Общи сведения за композицията

image 01 05 15 10 16 5

Композицията е основата на основите за всеки един художник, независимо от жанра или стила на изобразително изкуство, с който той се занимава. Няма как да избегнете композицията, дори да сте решили да направите революция в изкуството, да се посветите на абстрактния жанр и да нарушите всички закони на художественото изкуство.

Първото осъзнаване на законите на композицията може да се сравни със събуждане от продължителен сън. Начинаещият художник, който постепенно научава за основните закони за изграждане на композицията, изненадано усеща как му се отварят очите, как много неща стават прости и ясни, в процеса на работа се появява сигурността, че е на прав път, и хоризонтите на творчеството се разширяват.

Освен това, доброто познаване на композиционните правила е необходимо, за да бъдат правилно анализирани както вашите, така и работите на други хора. След като получите базови познания за композицията, може смело да започнете да вграждате свои композиционни ходове, като проявите своята индивидуалност и оригиналност.

И така, от какво започва композицията?

Всъщност, композицията започва още преди да сте взели в ръка молив или четка. Първото, което трябва да реши всеки иден художник, който е готов да пристъпи към работата над картината, е какви ще бъдат пропорциите, размерът или форматът на вашето платно или лист хартия. Как ще го обърнете – хоризонтално или вертикално спрямо групата обекти, които ще бъдат изобразени на него. Как ще бъдат разпределени предметите спрямо краищата на платното или хартията. Колко място ще заема на листа цялата група обекти, колко голяма или колко малка ще е тя.


Други Уроци за начинаещи художници

 

За контакти

+ 359 877223923 

arteducation.bg@gmail.com

 

Купи картина от професионален художник

Нова услуга в нашата художествено училище във Варна

графика

 

dro

графика

 

Картини на нашите ученици

Пишете ни!

captcha
Презареди

Нашите учебни програми за деца

В детската група се приемат деца над шестгодишна възраст.

Повече за детските групи

001

Нашите учебни програми за възрастни

В групата за възрастни се приемат всички желаещи без възрастови ограничения.

Повече за групата за възрастни

002

За нашата художествена академия